
-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce6
-
Celkový čas45 min
Česká kuchyně by se v oblasti příloh bez knedlíků neobešla. Důkazem toho je i to, že máme na výběr z několika druhů knedlíků jako jsou bramborové, kynuté, houskové, karlovarské nebo právě chlupaté.
Výborné chlupaté knedlíky je skvělá příloha, kterou připravovala moje babička a před ní její babička. Moje babička dělala kulaté tvary knedlíků, ale její babička dělala spíše knedlíky připomínající noky, které tvarovala mezi dvěma lžícemi. Recept je jednoduchý, ale kvůli potřebě nastrouhat brambory je lehce pracnější. Chlupaté knedlíky nebo také jak se jim říká ‘bosáky’, ‘drbáky’ nebo ‘kluzáky’ se hodí k pečenému masu například vepřovým výpečkům.
Suroviny na výborné chlupaté knedlíky
- 750 g brambor (varný typ C)
- 250 g vařených brambor
- 200-250 g hrubé mouky (množství záleží na vodnatosti brambor)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
POZNÁMKA: Množství brambor je v oloupaném stavu!
Postup přípravy chlupatých knedlíků:
- Vařené brambory si oloupejte a vychladlé je nastrouhejte na jemném struhadle. Syrové brambory si oloupejte a také nastrouhejte na jemném struhadle. Z brambor vymačkejte vodu, dejte ji zvlášť a nechte stranou, aby se škrob usadil na dně sklenice. Vodu vylijte a škrob vraťte k bramborám.
- Nyní oba druhy brambor smíchejte s vejcem a osolte lžičkou soli. Postupně do těsta přimíchávejte mouku dokud nebude těsto vláčné a nebude lepivé. Ve větším hrnci si dejte vařit osolenou vodu.
- Z těsta pomocí dvou lžící tvarujte noky ve tvaru šišek o velikosti 3-5 cm. Rovnou je vkládejte do vroucí vody. Po 2 minutkách je odlepte ode dna. Ve chvíli, kdy dáte knedlíky do vody, odpočítejte 15 minut a poté noky vylovte děrovanou nádobou. Nevařte vodu zběsile s bubláním, pouze zlehka.
- Po vyndání můžete knedlíky zlehka propíchnout, ale z mé vlastní zkušenosti to není potřeba.
TIP: Knedlíky klidně tvarujte do tvaru koulí, ale noky se za mě lépe jí i lépe vypadají.
Chutnaly Vám chlupaté knedlíky? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Výborné chlupaté knedlíky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář